miércoles, 20 de febrero de 2019

SEGUNDO CENTENARIO DEL NACIMIENTO DE BLAI BELLVER (1818-1884)

IMG_20180126_111458.jpg

La Biblioteca vol fer un reconeixement públic a la figura de Blai Bellver i Tomàs en commemorar-se els dos-cents anys del seu naixement (16 de febrer de 1818), i en el qual conflueixen dos aspectes ben relacionats amb la biblioteca: la impremta i la literatura.
Aquest petit homenatge des de la biblioteca té una triple actuació. Primerament, la incorporació d'una ressenya biogràfica divulgativa, inclosa a la web de la biblioteca municipal en l'apartat de notícies i en la secció biblioteca local, on són quasi un centenar les biografies de xativins il·lustres que figuren.
En segon lloc, s'ha editat un calendari, amb la reprodució de dotze gravats xilogràfics de l'antiga Impremta Bellver i de la seua màquina més antiga (Columbian Press, ca. 1813). De les xilografies, Ricard Blasco (un dels millors coneixedors de la impremta valenciana) afirma que «l'estoc de fustes gravades de l'antiga Impremta Bellver és el tercer per magnitud entre els conservats a l'Estat espanyol». De la Columbian Press (autèntica joia de la tipografia, i una de les més belles que s'han fabricat) cal dir que és una de les poques conservades a Europa.
Finalmente, en aquestes primeres setmanes de l'any, la biblioteca dedica el seu expositor temàtic i els quinze quadres d'exposició temporal a Blai Bellver, on es mostren llibres impresos al seu taller, altres que estudien la seua vida i obra, gravats xilogràfics i clixés de la seua impremta.
Siguen aquestes línies i aquesta petita exposició per a recordar i retre homenatge a aquest mestre impressor, prestigiós editor, industrial innovador compromés amb el progrés, ingeniós escriptor i poeta festiu, defensor de l'ús literari del valencià i fustigador del poder polític local i de l'absentisme i conservadurisme de l'aristocràcia xativina.