dimecres, 20 de febrer de 2019

Ousmane Sembene: Moolaadé. 2005. [DVD].

DVD SEMBENE.jpg

El veterà director senegalès Ousmane Sembene, activista, escriptor i realitzador, ens presenta Moolaadé, una pel·lícula que tracta sobre l’ablació, un ritual que continua practicant-se en més de 38 països africans.
Moolaadé conta la història de Collé Ardo, una dona que no va permetre que la seua filla fora sotmesa a l’ablació. Al cap d’uns anys, quatre xiquetes fugen per escapar del ritual de la purificació i demanen a Collé que les protegisca. La decisió de Collé Ardo d’acollir i ajudar les xiquetes provocarà una crisi en la vida de l’aldea. A partir d’aquest moment s’enfrontaran dos valors: el respecte al dret d’asil (el «moolaadé») i la tradició de l’ablació (la «salindé»).
Guanyadora de diversos premis i amb un repartiment impecable, enMoolaadé el director no es limita a mostrar l’horror de la mutilació genital femenina, sinó que ens ofereix una ambiciosa declaració política de com naix la llibertat de les dones rurals africanes i la seua lluita per transformar les relacions de dominació que els imposen els homes.