dilluns, 21 de setembre de 2020

Elvira Lindo: A corazón abierto. Seix Barrral, 2020.

Elvira Lindo.jpg

A corazón abierto és un text autobiogràfic, un autoanàlisi en el qual l'escriptora Elvira Lindo reviu la seva infància a través del matrimoni dels seus pares. Una parella que manté una tempestuosa i apassionada relació. Un pare, amb una personalitat desmesurada i com descriu la pròpia escriptora prototip "de l'espanyol de barri de manual": assidu a bars, sempre amb el cigar a la boca, la virilitat, el comandament a casa, "un home de veritat" com deia la publicitat de l'època. I una mare, amb un cor feble, acostumada a la resignació. Dues personalitats contraposades que semblaven confabular per portar una coexistència plena de tensions i que van marcar l'esdevenir de la família.
L'escriptora converteix als seus pares en personatges literaris amb la finalitat d'aproximar-se a ells amb llibertat, lucidesa, humor i empatia. Cada capítol és una demostració de tècnica posada a el servei del pur plaer de comptar amb llums i ombres un passat convertit per sempre en gran literatura.
Una novel·la que recorre gairebé un segle del nostre país, en què van ocórrer grans canvis. Un homenatge als nostres majors, en aquest temps de confinament, que van viure l'Espanya de la postguerra, aquells que sense queixa ni lament es van limitar a sobreviure.