diumenge, 26 de juny de 2022

RAMÍREZ DE ARELLANO, Diego ( ? -1633?)

RAMÍREZ DE ARELLANO, Diego ( ? -1633?)

Desconeguem la data de naixement. Sabem que va estudiar en la Universitat de València, ampliant estudis després en Sevilla i Madrid, on va canviar el seu nom, Alfons, per Diego. Va ser escollit per acompanyar els germans García Nodal en l’expedició que en 1618 marxà a l’estret de Magallanes buscant seguretat a les flotes que anaven d’Espanya a Filipines. En aquest viatge reconegué l’estret, denominant isla de Xàtiva a l’actual Tierra de Fuego, canvi imposat per Felip Vé. Descobrí un altre estret, Sant Vicent —hui canal Beagle—, fent una descripció de les seues puntes, donant a una d’elles el nom de Cabo Setabense, i al grup d’illes més meridional del continent americà, Diego Ramírez.

Finalitzat el seu viatge va escriure l’obra: Reconocimiento de los estrechos de Magallanes y San Vicente y algunas cosas curiosas de navegación (1621), manuscrit existent a la Biblioteca Nacional, que conté observacions sobre marees, corrents, mètodes de navegació, etc. de gran importància en la seua època.

Pels seus mèrits fou nomenat pel rei Felip III cosmògraf reial i pilot major de la Casa de Contractació (1620). Es desconeix també la seua data de mort, anterior a 1633.