diumenge, 26 de juny de 2022

SANS, Hipòlit (? –1582)

SANS, Hipólito (? –1582)

El cognom Sans o Sanç, posteriorment castellanitzat en Sanz, és remunta al segle XIII, sent Jacques Sanç un dels tres repartidors del terme de Xàtiva després de la reconquesta.

D'Hipòlit Sans coneguem poques dades biogràfiques. Va nàixer a la nostra ciutat, però desconeguem la data. Fou cavaller de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem (en alguns llocs s'afirma que de Sant Jaume). Estigué present en el famós setge al que fou sotmesa pels otomans l'illa de Malta l'any 1565, on mostrà valor i heroïcitat. Anys més tard escriví el poema èpic La Maltea: en que se trata de la famosa defensa de la religión de san Juan en la isla de Malta (Valencia: Juan Navarro, 1582). L'obra, redactada en dotze cants, en octaves reials, té el propòsit —afirma el seu autor— de rememorar la glòria dels cavallers de Sant Joan, que resistiren l'atac dels turcs.

Formà part, així, del grup de soldats escriptors del segle XVI que inclogué a personatges tan rellevants com Garcilaso de la Vega, Bernal Díez del Castillo, Ignacio de Loyola o Cervantes. Les fonts són coincidents en assenyalar la seua mort en 1582.