diumenge, 22 de maig de 2022

Resposta a les preguntes més freqüents

GENERALITATS

La Biblioteca Municipal de Xàtiva fou creada en 1948. Pel contingut del seus fons és una biblioteca de caràcter general i està oberta a tots els ciutadans. Es divideix en dues seccions: Secció Infantil-Juvenil i Secció d’Adults. La primera està formada per obres de matèries, agrupades temàticament, i obres d'imaginació, agrupades en cinc nivells de lectura. La Secció d'Adults està formada per obres de referència, fons general, fons valencià, monografies de préstec, hemeroteca, videoteca, fonoteca, secció local i fons antic. Com elements diferenciadors d'aquesta biblioteca cal remarcar la Secció Local i el Fons Antic. La primera està formada per obres de tema o autor local (monografies, fullets, publicacions periòdiques, cartells i material àudio-visual); el Fons Antic està constituït per 2000 títols impresos entre el segle XVII i el primer terç del segle XX.

PREGUNTES FREQÜENTS

De quants llibres disposa la Biblioteca?
En l'actualitat la Biblioteca disposa de 65.000 documents: 50.000 llibres, 6000 DVD i 3000 CD i 6000 documents diversos (fullets, cartells, etc.).

Estic interessat en un llibre. Com puc saber si la Biblioteca Municipal el té?
Pots saber si la Biblioteca té un llibre preguntant al personal que treballa en ella o consultant els seus catàlegs dins aquesta pàgina web, des d’on pots conèixer inclús si està disponible o prestat.

Qué són els catàlegs de la Biblioteca?
Els catàlegs de la Biblioteca són una gran base de dades que s’ordena segons les Normes ISBD i la CDU, mitjançant els quals es poden realitzar recerques d'obres, per autor, títol, matèria, etc. En l'actualitat tots els fons moderns de la Biblioteca estan informatitzats (base de dades en format MARC, acrònim de MAchine-Readable Cataloging), el qual permet la recerca de les obres per qualsevol camp (autor, títol, matèria, col•lecció, any de publicació, editor, tamany, número de pàgines, etc.).

Qué són les Normes de Catalogació ISBD i la CDU?
Les ISBD (International Standard Book Description) són unes regles d’informació seguint un model universal que permet uniformar les dades de manera que són perfectament diferenciables amb independència de la llengua que s'utilitze per a redactar el registre bibliogràfic. El procés de recerca de la informació obliga a uniformar també els punts d'accés a ella, com per exemple els noms de persona i les matèries. La CDU (Classificació Decimal Universal) realitza una classificació de matèries utilitzant un llenguatge internacional: els números (del 0 al 9). Pots veure una taula amb l'esquema bàsic de la CDU fent clic en aquest enllaç. També pots visitar aquest web.

Quina és l´adreça de la Biblioteca?
L´adreça de la Biblioteca és Albereda Jaume I, 56 – 46800 – XÀTIVA (València) - Telèfon, 962287328

Quin és l´horari de la Biblioteca?
L´horari de la Biblioteca és el següent:
SALA D´ADULTS
De dilluns a divendres: 09.00 a 14.00 / 16.30 a 20.00 h
Dissabtes: 10.30 a 13.00 h
SALA INFANTIL
De dilluns a divendres: 17.00 a 20.00 h

Horari d´estiu (de l’1 de juliol fins el 15 de setembre):
SALA D´ADULTS
De dilluns a divendres: 09.00 a 14.00 h
Dissabtes: 10.30 a 13.00 h
SALA INFANTIL
De dilluns a divendres: 10.00 a 14.00 h

Que serveis ofereix la Biblioteca?
Els serveis que ofereix la Biblioteca són:

  • Lectura de premsa i revistes
  • Consulta d´obres
  • Préstecs de documents (llibres, revistes, DVD, CD)
  • Informació bibliogràfica
  • Ordinadors amb connexió a internet per a l'ús del públic i Wi-Fi per a usuaris
  • Animació lectora
  • Visites escolars
  • Préstec a domicili per a persones majors amb movilitat reduida o amb discapacitats

Cal tenir carnet de la Biblioteca per a consultar llibres en Sala?
Per a consultar llibres en sala no cal tenir el carnet de la Biblioteca; sols és necessari pel al préstec de documents.

Vull fer-me el carnet de la Biblioteca. Què he de portar?
Per a fer-se el carnet de la Biblioteca cal dur 1 foto tamany carnet i el DNI. En circumstàncies normals es tarda un dia en gestionar-lo.

Disposa la Biblioteca d´accés a Internet per a l´ús del públic?
Sí. La Biblioteca disposa de 6 ordinadors (2 a la sala infantil i 4 a la sala d’adults) amb accés a Internet i suite ofimàtica, connectats a una impressora. A més de dos OPAC’S per a la consulta del catàleg bibliogràfic.
Punxa en aquets enllaç per conéixer les Normes d'utilització de Internet.

Quants llibres em puc emportar en préstec i durant quants dies?
Podem prestar-vos amb carnet d’adult fins a 3 llibres durant 15 dies, renovables per quinze dies més mentre estiga dins el plaç de la devolució, a més 2 DVD-Vídeo, 2 revistes i 2 CD´s durant una setmana, material aquest no renovable. Amb el carnet infantil-juvenil el préstec és de 2 llibres en les mateixes condicions de préstec i renovació.