diumenge, 26 de juny de 2022

TÁRREGA Y SALVADOR, Juan (s. XVII-XVIII)

Tàrrega.jpg

Desconeixem les dates de naixement i mort d’aquest noble xativí, però sabem quina va ser la seua casa pairal, que estigué al carrer Montcada, front al Monestir de Santa Clara. El nou edifici que hui la reemplaza així ho testimonia amb una reproducció de l’escut nobiliari dels Tàrrega a la façana, l’original del qual es conserva al Museo de l’Almodí.

El nom de Joan Tàrrega està lligat al de la Guerra de Successió en terres valencianes. Capità de milícies de cavalleria, fou un dels més fidels seguidors de l’arxiduc Carles d’Àustria, antagonista de Felip V durant aquesta guerra (1701-1714).

Junt amb el coronel Rafael Nebot, dirigí en Nadal de 1705 les tropes que asetjaren Xàtiva, aleshores borbònica, i aconseguí la presa de la ciutat després de la rendició del governador Rocafull. En gener de 1706, l’arxiduc Carles el nomenà governador de la ciutat i alcaid del castell. Participà, així mateix, en la incorporació d’Alzira i Dénia a la causa austracista.

Dels seus darrers anys sols coneixem la seua dissort. El prevere Isidre Planes al seu Diari ens diu que, en maig de 1714, fou empresonat a València a les Torres de Serrans, i en setembre de 1718 fou portat pres al Castell de Pamplona.