diumenge, 26 de juny de 2022

CHOCOMELI CODINA, Antonio ( 1849-1913)

CHOCOMELI CODINA, Antonio ( 1849-1913)

Nasqué a Xàtiva el 19 de gener de 1849, fill del rendista monàrquic i conservador Antonino Chocomeli García, alcalde de la ciutat entre 1866 i 1868.

Estudià dret, però la seua vida va estar centrada en la literatura. Persona de gran formació i erudició, fou autor d'una extensa producció literària, poc estudiada i molt desconeguda, en bona part per estar dispersa en la premsa periòdica. La seua obra, plenament romàntica, no va estar suficientment reconeguda en la seua època: el Romanticisme estava en retrocés i la fortuna tampoc l'acompanyà.

Cal destacar en ell la seua faceta com a poeta, sent l'amor, la bellesa, la naturalesa, el sentiment religiós i l'evocació del passat els temes preferents de la seua lírica en obres tals com: En el Gólgota, En homenaje a Llorente, La primavera, la coneguda oda A Játiva (guanyadora dels jocs florals de 1888, en el tercer centenari del naixement de Josep de Ribera). La seua formació li va permetre traduir amb encert els poetes romàntics europeus més importants: Víctor Hugo, Byron, Lamartine, Schiller, etc. Fou també autor de diverses obres teatrals (Don Carlos de Austria, El Encubierto, El recluta, El rayo de sol, El cuarteto de Fausto, etc.) i la novel·la Celestez/em> (1874), molt considerada en la seua època, i un llibre de contes.

Diversos problemes personals i el seu caràcter, sensible introvertit, l'aïllaren dels àmbits literaris els últims anys de la seua vida. Morí a Xella en 1913.