diumenge, 26 de juny de 2022

CHOCOMELI GALÁN, José (1893-1946)

CHOCOMELI GALÁN, José (1893-1946)

Nasqué el 13 de setembre de 1893 al carrer Montcada, fill de Rafael Chocomeli, poeta i propietari agrícola, i de Fernanda Galán, i nebot del poeta Antonio Chocomeli.

Fou un personatge autodidacta de gran formació cultural. La seua condició de fill de propietari l’inicià al seu interés per l’agricultura (començà una carrera tècnica d’enginyeria, que prompte abandonà). Inventà la colmena Tolva, que va rebre el segon premi a la Fira apícola internacional de Lyon (1927), defensant l’associació de l’apicultura com complement de l’agricultura, de forma que millorara la polinització i els rendiments dels cultius, essent complement de les precàries economies del camp valencià.

El seu gran interés va ser l’arqueologia, iniciant-se en la professió en les excavacions d’Empúries, en les quals tingué com a instructor al seu director, el també xativí Emili Gandia. A partir d’aleshores compaginà la seua professió de mestre nacional amb nombroses excavacions arqueològiques, on localitzà importants pintures rupestres i inscripcions ibèriques, destacant el jaciment de l’Ereta del Pedregal (Navarrés). La seua tasca obtingué com a resultat el càrrec de secretari general de l’Institut d’Estudis Valencians, nomenat per Carles Salvador.

Resident a Xàtiva, al número 14 del carrer Sant Vicent, marxà d’ella en guerra. La seua tasca en la salvaguarda del patrimoni artístic nacional i local va ser molt important, impedint la destrucció i expoliació de nombroses obres durant la guerra civil. En acabar aquesta tornà com agent del Servei de Recuperació Artística.

Fundà la prestigiosa revista Saitabi, va col·laborar amb el Servei d'Investigació Prehistòrica de València, fou autor de nombrosos articles d’investigació i divulgació històrica (al voltant de Tartessos, Ribera, El Palau de Pino-hermoso, la indústria papera, etc.), creador del primer Llibre de Fira (1945, combinant articles de divulgació cultural amb la programació festiva), descubridor de les pintures murals de Sant Feliu, director de la Institució d’Estudis Jaume i Llorenç Villanueva, primer director de la Biblioteca Pública Municipal de Xàtiva i delegat provincial del Patrimoni Artístic Valencià, càrrecs dels quals no va poder gaudir per la prematura mort, ocorreguda en 1946.