diumenge, 26 de juny de 2022

CIRUJEDA I ROS, José (1844-1912)

José Cirujeda.jpg

José Cirujeda va nàixer a la nostra ciutat el 10 de febrer de 1844 i va morir a Moixent —on va anar a buscar repòs i alleujament al final de la seua vida— el 20 de juliol de 1912. Va ser una persona molt il·lustrada —igual que el seu germà Emilio Cirujeda, advocat, bibliotecari i periodista— que en la seua labor sacerdotal es va distingir per la seua eloqüència i tracte delicat i afable.

Va iniciar la seua carrera eclesiàstica a la parròquia dels Sants Joans de Xàtiva, temps en el qual va ser professor del Colegio Setabense i de l'institut d'ensenyament mitjà. Posteriorment va ser capellà de Reis de la catedral de Toledo, canonge de Ciudad Real, Múrcia i València, exercint en aquesta la presidència del capítol durant vint-i-cinc anys.

Va ser un notable poeta, molt amant de la seua ciutat i fidel devot de la Mare de Déu de la Seu, a la qual va dedicar inspirats poemes publicats al setmanari religiós El Obrero Setabense.

Xàtiva honra la seua memòria en un dels seus carrers (Canonge Cirujeda), que enllaça Carlos Sarthou i Cerdán de Tallada, al costat de l'Estació d'Autobusos.