diumenge, 26 de juny de 2022

CIRUJEDA I ROS, Emilio (184?-1890)

Emilio Cirujeda.jpg

Va cursar estudis de Dret i es va doctorar a la Universitat de València, d'on va ser professor.
Partidari de la restauració monàrquica, va participar al govern de Cánovas del Castillo, d’on va ser cap del departament de premsa en la Presidència del Consell de Ministres, càrrec que prompte va abandonar pel seu caràcter independent. Va cursar estudis d'Arxius i Biblioteques i, ja membre del cos facultatiu d'Arxivers, Bibliotecaris i Antiquaris, va exercir càrrecs a la Biblioteca Nacional, Biblioteca Universitària de Madrid i Biblioteca del Ministeri de Foment.
La seua inquietud i formació el van portar també al món del periodisme, col·laborant en diferents publicacions de l'època El Imparcial, El Globo, La Tribuna, etc. El Llibre de Fira de Xàtiva de 2016 va rescatar un interessant article seu, publicat al diari valencià El Comercio (núm. 897, de 28-3-1880), sobre la Setmana Santa de Xàtiva, en el qual es mostra la seua formació i profund i entranyable amor a la seua ciutat natal… «oblidada per tots els governs».

El 26 d'octubre de 1890, víctima d'una greu dolència, va morir aquest il·lustre xativí, molt desconegut entre els seus conciutadans, germà del canonge José Cirujeda, al que Xàtiva sí honra i recorda en un dels seus carrers (entre Carlos Sarthou i Cerdán de Tallada, al costat de l'Estació d'Autobusos).