diumenge, 28 de febrer de 2021

Notícies

IMG_20210203_0005.jpg LA BIBLIOTECA RECOMANA

Enyego d’Àvalos i l’autoria del Curial d’Abel Soler.

Curial e Güelfa (Milà-Nàpols, 1445-1448), novel·la de cavalleries i amors, és un clàssic de les lletres catalanes i europees. Escrita a Itàlia i en un català de preferències lèxiques valencianes (acurtar, acaçar, ausades, febra, menejar, marjal, rabossa...), fou descoberta en el segle XIX i s’ha publicat com anònima des del 1901. Gràcies a Abel Soler, ara sabem que l’autoria del Curial recau, sense alternativa possible, en Enyego d’Àvalos (ca. 1414-1484). Nat a Toledo, educat a València, cortesà a Milà i gran camarlenc de la cort napolitana d’Alfons el Magnànim, excel·lí com a cavaller, diplomàtic, bibliòfil i lletraferit.
La biblioteca i la biografia de D’Àvalos han ajudat Soler a interpretar una obra de cavalleria humanística que té molt de personal i autobiogràfic. Les claus que porten al descobriment de l’autor són ara a les vostres mans.

IMG_20210203_0002.jpg LA BIBLIOTECA RECOMANA

La cançó del mag Merlí d’Ivan Carbonell.

“Totes les histories fan història”, escriu Vicent Andrés Estellés. Això deu pensar Evian quan recorda un viatge, fa pocs anys, al sud de França, quan tot havia de ser una festa i un assassinat es creuà pel camí. O quan s’obsessiona per l’existència d’un misteriós poemari del qual només es va publicar un exemplar. O el dia que, en companyia de Susanna, entre altres, van a trobar, camí del sud, una olivera mil·lenària, màgica potser.
Amb aquesta novel·la, que obtingué el Premi Isabel de Villena de Narrativa, Ivan Carbonell ens ofereix un homenatge a la passió d’escriure i llegir, i de dir i d’escoltar. A la història d’Evian s’uneix la d’Èric Tarradelles, amic d’Estellés i membre habitual de les tertúlies literàries de l’època . I així, a poc a poc, es trena una trama que no ens deixa de sorprendre en tots els viatges que ens proposa, fins arribar a la tomba del mateix mag Merlí.

Joan Margarit.jpg MOR EL POETA CATALÀ JOAN MARGARIT

Joan Margarit (Lleida, 1938-2021) va ser arquitecte i poeta, com a arquitecte va participar en la construcció de la Sagrada Família. Com a escriptor va ser distingit amb el Premi Cervantes en 2019.
Va començar escrivint en castellà, però no estava del tot satisfet amb el resultat i va començar a fer-lo en català encara que tot seguit escrivia la versió en castellà, adonant-se que l'espurna inicial havia de ser en la seua llengua familiar.
Arran de la mort de la seua filla, s'enfronta amb la poesia i escriu el seu llibre més dolorós, però també el que suposa un punt d'inflexió en la seua carrera Joana (2002).
La biblioteca de Xàtiva compta entre els seus fons bibliogràfics amb tota l'obra de l'autor.

IMG_20210203_0001.jpg LA BIBLIOTECA RECOMANA

Delatora de Joyce Carol Oates.

Qué debería prevalecer: la lealtad a la familia o la verdad? ¿Se puede hacer lo correcto y que toda la vida nos lamentemos por ello?
Delatora está protagonizada por Violet Rue Kerrigan, una joven que recuerda su vida después de que, con doce años, ofreciera su testimonio sobre el asesinato racista de un niño afroamericano por parte de sus hermanos mayores y ella fuera apartada de su familia. En una sucesión de episodios recordados de un modo casi palpable, Violet analiza las circunstancias de su vida como la menor de siete hermanos, una niña en su momento querida, que inadvertidamente delata a sus hermanos, dando pie a su arresto y a su condena.
Esta conmovedora novela dibuja una vida de destierro que obliga a Violet a reconstruir su propia identidad y romper el poderoso embrujo de la familia. Un largo exilio como delatora para llegar a una vida transformada.

IMG_20210203_0006.jpg LA BIBLIOTECA RECOMANA

En deuda. Una historia alternativa de la economía de David Graeber.

Ganador del Premio Bread and Roses for radical publishing 2012.
Todo libro de economía hace la misma aseveración: el dinero se inventó para dar solución a la complejidad creciente de los sistemas de trueque. Esta versión de la historia tiene un grave problema, no hay evidencia alguna que la sustente.
Graever expone una historia alternativa a la aparición del dinero y los mercados, y analiza cómo la deuda ha pasado de ser una obligación económica a una obligación moral. Desde el inicio de los primeros imperios agrarios, los humanos han usado elaborados sistemas de crédito para vender y comprar bienes, antes incluso de la invención de la moneda. Es hoy, trascurridos 5000 años, cuando por primera vez nos encontramos ante una sociedad dividida entre deudores y acreedores, con instituciones erigidas con la voluntad única de proteger a los prestamistas.
En deuda es una crónica fascinante y pertinente que viene a desmontar ideas encastradas en nuestra conciencia colectiva y superarlas conociendo cuál es la verdadera historia de la economía.
David Graeber es doctor en Antropología y profesor del Goldsmiths College de Londres. En 2006, la London School of Economics le reconoció como “un destacado antropólogo que ha transformado radicalmente el estudio de la cultura”.

IMG-20210202-WA0000.jpg LA BIBLIOTECA MUNICIPAL RECUPERA EL SERVEI DE PRÉSTEC I DEVOLUCIÓ DE DOCUMENTS

Els usuaris i les usuàries hauran de demanar cita mitjançant el telèfon 962 28 73 28 o a través del correu biblioteca@ayto-xativa.es. Poden demanar els documents: llibres, pel·lícules, CD's, DVD's o revistes que volen prestar prèviament. El personal de la biblioteca prepararà els documents per a la seua retirada.
Tan sols es permetrà l'accés a la sala d'un usuari/ària, i quan siguen menors hauran de vindre acompanyats d'un adult.
Hi haurà un control previ d'accés a la planta baixa de l'edifici.
L'horari del servei serà de dilluns a divendres de 9 a 2 del matí i de 4 a 6 de la vesprada, i una vegada retornats els documents passaran pel corresponent període de quarantena, tal com estableix el protocol de la Conselleria de Cultura.
Per a fer més eficient el servei de devolució de documents, s'ha instal·lat una bústia enfront de la porta de la biblioteca perquè els usuaris i les usuàries puguen tornar els documents. D'aquesta manera, s'ofereix la possibilitat de tornar els préstecs en horari de vint-i-quatre hores.