diumenge, 25 de juny de 2017

Notícies

Goytisolo.jpg MOR JUAN GOYTISOLO

Mor l'escriptor barceloní Juan Goytisolo als 86 anys d'edat, germà dels també escriptors José Agustín i Luis.
Va debutar com a narrador en els anys de la literatura social de postguerra, enquadrant les seues novel•les d'aquesta època en el denominat realisme social. A partir de la seua obra Señas de identidad Goytisolo decideix alliberar-se de les limitacions que ell mateix s'havia imposat i inicia el seu període de maduresa literària i de plena individualitat. El rebuig a l'Espanya tradicional i conservadora, amb el pas del temps, s'anirà transformant en un rebuig al pensament conservador occidental i als dogmatismes polítics i religiosos.
Va obtenir, entre altres, el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles (2008) i el Premi Cervantes (2014).
Entre els fons bibliogràfics de la BPM es troba gran part de l'obra de l'autor: En los reinos de Taifa, Juan sin Tierra, Makbara, Reivindicación del Conde Julián, Señas de identidad, Telón de boca, Duelo en el paraíso, La saga de los Marx, El exiliado de aquí y allá, Don Julián i Campos de Níjar.

Raimon RAIMON FINALITZA LA SEUA CARRERA MUSICAL

Amb el concert del 28 de maig al Palau de la Música Catalana, el cantant xativí Raimon posa fi a la seua carrera musical, carrera que va iniciar l'any 1961 a València i que l'ha portat per molts països del món cantant en català. La decisió de deixar els escenaris coincideix amb la culminació d'un any intens de reconeixements i concerts a la Comunitat Valenciana, en el qual cal destacar l'Alta Distinció de la Generalitat i haver estat nomenat fill predilecte de Xàtiva.
Ramon Pelegero Sanchis, més conegut pel seu nom artístic, Raimon, està considerat un dels màxims exponents del moviment històric de la Nova Cançó i un dels artistes veterans en català més reconegut.
Per aquest motiu, la BPM mostra al seu expositor temàtic una selecció de l'obra del nostre cantautor i poeta.

Xavi Aliaga.jpg PREMI DE NOVEL•LA CIUTAT DE TARRAGONA

El periodista i escriptor socarrat Xavier Aliaga ha estat guardonat amb el Pin i Soler de novel•la dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. El jurat l’ha premiat per Les quatre vides de l’oncle Antoine, una obra plena de matisos sobre la recuperació de l’oblit.

Attilio Bruschetti 2.jpg ANIMACIÓ LECTORA A LA BIBLIOTECA

Com tots els anys, a la BPM de Xàtiva s'han celebrat —durant els mesos de març i abril— activitats d'animació lectora tant per a alumnes de primària com de secundària.
Els col•legis La Immaculada, Attilio Bruschetti, Dominiques, Jacint Castañeda, Martínez Bellver, Taquígraf Martí i Gozalbes Vera han participat amb la narradora Almudena Francès a l'activitat Contes del dret i del revés, dirigida a alumnes de quart de primària. Així mateix els alumnes de segon de l'ESO de Dominiques i l'IES Lluís Simarro participaren en l'activitat Tast de poesia, realitzada per l'escriptor i narrador Carles Cano.

Blasco Ibáñez.jpg 150 ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE VICENTE BLASCO IBÁÑEZ

Amb motiu del 150 aniversari del naixement de l'escriptor, periodista i polític valencià Vicente Blasco Ibáñez la BPM de Xàtiva mostra en un expositor temàtic les seues obres.
Blasco Ibáñez va participar en política significant per la seva posició antimonàrquica i republicana, i manifestant les seves idees en Poble , el diari que va fundar en 1893.Entre els anys 1898 i 1907 va ocupar escó al Congrés representant al Partit Republicà.
El seu estil novel·lesc és de tendència naturalista influenciat per l'escriptor francès Émile Zola. Va destacar per la plasmació realista de personatges de l'horta valenciana.

hugh thomas.jpg MOR HUGH THOMAS

L'historiador britànic Hugh Thomas (1931-2017), un dels hispanistes que millor va saber explicar la guerra civil, va morir dissabte passat als 85 anys d'edat. El seu llibre La guerra civil española , publicat per l'editorial Ruedo Ibérico a París el 1961, va ser un títol clandestí en el franquisme que va gaudir d'una enorme influència en els anys de la Transició.
Entre els fons bibliogràfics de la BPM trobem també: La trata de esclavos: historia del tráfico de seres humanos de 1440 a 1870, La guerra civil española, Quién es quién de los conquistadores, El Imperio español y El señor del mundo: Felipe II y su imperio.