dijous, 22 de març de 2018

Notícies

IVAM.jpg MOSTRA DE CATÀLEGS DE L'IVAM

La BPM mostra en l’expositor temàtic una sèrie de catàlegs d'exposicions realitzades a l'IVAM al llarg dels últims anys. Figuren, entre altres, catàlegs de Pinazo, Dalí, Rodin, Renau, l’Equip Crònica, etc.

forges.png MOR "FORGES"

Ha faltat l'humorista gràfic Antonio Fraguas "FORGES" (Madrid 1942-2018), als 76 anys. Fill de mare catalana i pare gallec, el dibuixant és conegut per les vinyetes publicades en premsa i les colaboracions en revistes d'humor. La Biblioteca de Xàtiva compta amb diversos llibres de l'autor, com El libro de los 50 años de Forges, La guerra incivil (2 vols.) o Lo más de la historia de aquí; a més de dues obres en col·laboració amb altres autors: Números pares, impares e idiotas (Juan José Millás) y Matemagia, la magia matemática que te rodea, para torpes (Alberto Coto).

Raimon.jpg RAIMON, PREMI ABOGADOS DE ATOCHA 2018

El sindicat CCOO Castella-La Manxa i la Fundació Institut d’Estudis Socials han concedit el Premi Abogados de Atocha de l’any 2018 al cantautor Raimon, per "la seua defensa de les llibertats i els drets humans ".

Gozalbes Vera.jpg NOVES BIOGRAFIES

S'han incorporat a l'apartat Biblioteca local, xativins il·lustres, les biografies dels empresaris i mecenes de la ciutat: Francisco Gozalbes Aranda ( -1964) http://biblioteca.aytoxativa.es/node/10291 i Enrique Martínez Bellver (1875-1923) http://biblioteca.ayto-xativa.es/node/10288

Jorge Volpi.jpg PREMI ALFAGUARA 2018

L'escriptor mexicà Jorge Volpi guanya el Premi Alfaguara de novel·la amb l'obra Una novela criminal . L'autor segueix l'estela de A sang freda per narrar sense ficció un cas que va enfrontar els governs de Mèxic i França.
Diplomàtic, escriptor i gestor cultural, Jorge Volpi és un dels màxims exponents de la renovació del panorama literari mexicà.
La BPM de Xàtiva compta entre els seus fons amb les següents obres de l'autor: En busca de Klingston, El fin de la locura i La tejedora de sombras.

IMG_20180126_111458.jpg SEGON CENTENARI DEL NAIXEMENT DE BLAI BELLVER (1818-1884)

La Biblioteca vol fer un reconeixement públic a la figura de Blai Bellver i Tomàs en commemorar-se els dos-cents anys del seu naixement (16 de febrer de 1818), i en el qual conflueixen dos aspectes ben relacionats amb la biblioteca: la impremta i la literatura.
Aquest petit homenatge des de la biblioteca té una triple actuació. Primerament, la incorporació d'una ressenya biogràfica divulgativa, inclosa a la web de la biblioteca municipal en l'apartat de notícies i en la secció biblioteca local, on són quasi un centenar les biografies de xativins il·lustres que figuren.
En segon lloc, s'ha editat un calendari, amb la reprodució de dotze gravats xilogràfics de l'antiga Impremta Bellver i de la seua màquina més antiga (Columbian Press, ca. 1813). De les xilografies, Ricard Blasco (un dels millors coneixedors de la impremta valenciana) afirma que «l'estoc de fustes gravades de l'antiga Impremta Bellver és el tercer per magnitud entre els conservats a l'Estat espanyol». De la Columbian Press (autèntica joia de la tipografia, i una de les més belles que s'han fabricat) cal dir que és una de les poques conservades a Europa.
Finalmente, en aquestes primeres setmanes de l'any, la biblioteca dedica el seu expositor temàtic i els quinze quadres d'exposició temporal a Blai Bellver, on es mostren llibres impresos al seu taller, altres que estudien la seua vida i obra, gravats xilogràfics i clixés de la seua impremta.
Siguen aquestes línies i aquesta petita exposició per a recordar i retre homenatge a aquest mestre impressor, prestigiós editor, industrial innovador compromés amb el progrés, ingeniós escriptor i poeta festiu, defensor de l'ús literari del valencià i fustigador del poder polític local i de l'absentisme i conservadurisme de l'aristocràcia xativina.