dilluns, 28 de maig de 2018

Notícies

Reig.jpg Ha faltat RAMIR REIG ARMERO

Nascut a Xàtiva en 1936, ha mort a València als 82 anys.
Sacerdot jesuïta, professor d’Història Econòmica de la Universitat de València i ex membre del Consell Valencià de Cultura. Va participar activament en la fundació del sindicat CCOO del País Valencià.
La Biblioteca compta amb les obres: Obrers i ciutadans. Blasquisme i moviment obrer (1982) i Feixistes, rojos i capellans (2004).
Sempre va mantenir el contacte amb la seua ciutat, on va publicar en diverses ocasions als llibres de fira. Cal destacar el seu extens article “El desafío setabense” en Játiva en Agosto 1968, una magnífica visió sobre la Xàtiva de l’època, on Ramir Reig escrivia: “Xàtiva si es algo o quiere ser algo, debe ser una voluntad común”.

http://biblioteca.ayto-xativa.es/node/10744

Fred Vargas.jpg PREMIO PRINCESA DE ASTURIAS DE LAS LETRAS

L'escriptora francesa Frederique Audoin-Rouzeu, que publica amb el pseudònim Fred Vargas, ha resultat guanyadora del premi Princesa de Asturias de las Letras 2018.
L'autora de novel·la negra és la setena dona en 37 anys que obté el guardó en el seu apartat literari.
L'acta del tribunal assenyala que la seva escriptura "combina la intriga, l'acció i la reflexió amb un ritme que recorda la musicalitat característica de la bona prosa en francès" i que, en les seves novel·les, "la història sorgeix com a metàfora d'un present desconcertant ".
La BPM de Xàtiva compta entre els seus fons amb les següents obres de l'autora: La tercera virgen, Los cuatro ríos, El hombre del revés, El ejercito furioso, Tiempos de hielo i Cuando sale la reclusa.

Philip Roth.jpeg ADÉU A PHILIP ROTH

L'escriptor nord-americà Philip Roth ha mort als 85 anys. Aquest escriptor d'origen jueu polonès-ucraïnès va publicar novel·les, assaigs i nombrosos contes. Sempre candidat al Nobel de Literatura, Roth va ser premiat amb el Pulitzer en 1997 per Pastoral americana i en 2012 va ser guardonat amb el Príncep d'Astúries. La seva ficció es caracteritza pel monòleg íntim, pronunciat amb un sentit de l'humor rebel.
La BPM de Xàtiva compta entre els seus fons amb les següents obres de l'autor: Las vidas de Zuckerman, Me casé con un comunista, Pastoral americana, La mancha humana, El anillo moribundo, Sale el espectro, Indignación, La humillación i Némesis. També tenim la pel·lícula en DVD American pastoral.

Tom Wolfe.jpg MOR TOM WOLFE

Ha mort el periodista i escriptor nord-americà Tom Wolfe (1930-2018). Wolfe va revolucionar el periodisme nord-americà amb tècniques prestades de la narrativa literària i una àcida visió de la societat. Afirmava que el seu objectiu com a escriptor de ficció era retratar la societat contemporània d'acord al realisme, seguint la tradició de Steinbeck, Dickens i Zola.
La BPM de Xàtiva compta entre els seus fons amb les següents obres de l'autor: La hoguera de las vanidades, Todo un hombre i Bloody Miami .

Stefan Zweig.jpg STEFAN ZWEIG

La BPM de Xàtiva muestra en su expositor temático una selección de títulos del filósofo y escritor Stefan Zweig.
Stefan Zweig nació en Viena en 1881. Hijo de un acomodado industrial, estudió filosofía y lenguas germánicas y románicas en Berlín y Viena. Durante la Primera Guerra Mundial tuvo que exiliarse a Zúrich por sus ideas pacifistas. Desde 1919 a 1935 vivió en Salzburgo, donde creó una extensa obra, que incluye narraciones, poesías, ensayos, biografías y obras de teatro, y que le convirtió en uno de los autores de lengua alemana más famoso de su tiempo. En 1935, Zweig se trasladó a Inglaterra donde se estableció como exiliado. Posteriormente, al estallar la Segunda Guerra Mundial, buscó refugio en América. Después de una breve estancia en Nueva York, durante la que colaboró en los diferentes intentos de organización y de asistencia de los exiliados europeos, se estableció en Brasil, donde desesperado ante el giro que tomaba la guerra y convencido de la definitiva destrucción del ámbito cultural europeo, se quitó la vida, en 1942, en compañía de su segunda mujer.
Su capacidad narrativa, la pericia y la delicadeza en la descripción de los sentimientos y la elegancia de su estilo lo convierten en un narrador fascinante, capaz de seducir al lector desde las primeras líneas.

Barberà.jpg PREMIS DE POESIA MARC GRANELL D'ALMUSSAFES

El poeta i actor Elies Barberà (Xàtiva, 1970) ha estat guardonat amb el Premi de Poesia Marc Granell d'Almussafes a la millor selecció de poemes en valencià, per Orestes a Newton . Entre d'altres premis, el 2007 va obtenir el Premi Ciutat de Xàtiva Ibn Hazm de Poesia per Aixàtiva, Aixàtiva .
La BPM de Xàtiva compta entre els seus fons bibliogràfics amb les següents obres de l'autor: Quaranta contes breus i 1 llarguísim poema d'amor, Mata-rates (i altres vicis), Zoo, Aixàtiva, Aixàtiva, Allà on els grues nien , Equilibrista i Ulls, budells, cor.